Κανείς δε γεννήθηκε να ξέρει, και αν πέτυχες κάτι με την πρώτη φορά μάλλον ήταν κατά τύχη. Τίποτα δεν ισχύει περισσότερο από τη φράση impossible until it’s done! Ξεκινήστε με κάτι απλό, δοκιμάστε να φτιάξετε σχεδιάκια ζαχαρόπαστας χρησιμοποιώντας μια φόρμα σιλικόνης. Ακόμα κι αν δεν το έχετε με τη ζαχαροπλαστική, μπορείτε να πάρετε μια έτοιμη, και ιδιαίτερα γευστική, τούρτα και να την στολίσετε.

Ωστόσο αν θέλετε το γλυκό να είναι 100% δικό σας τότε επιλέξτε η βάση να είναι κέικ, έτσι θα μπορεί να πάρει ύψος και να φαίνονται πιο πλούσια και καθαρά τα σχέδια, αλλά και να αντέξει το βάρος της ζαχαρόπαστας χωρίς να έχει τον κίνδυνο να βγάλει υγρασία από τις κρέμες ή τα φρούτα που έχουν οι κλασικές τούρτες.

Επομένως ψήνουμε το κέικ μας, το αφήνουμε να κρυώσει και μερικώς να στεγνώσει γιατί το θέλουμε σταθερό. Μπορούμε να το κόψουμε στη μέση ή σε τρία ίσα μέρη και να βάλουμε κάποια κρέμα για να ναι αφράτο και πιο γευστικό. Με μικρή ποσότητα γλάσου επικαλύπτουμε τα πλαϊνά και την επιφάνεια του κέικ και το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα ώστε να σφίξει και να σταθεροποιηθεί.

Ξεκινάμε λοιπόν με μια τούρτα από κέικ, επιλέξτε μικρή διάμετρο για να ναι πιο εύκολη η επικάλυψη. Βήμα βήμα και όσο περισσότερο ασχολείστε με τη διακοσμητική ζαχαροπλαστική τόσο πιο εύκολο και γρήγορο θα σας είναι να ντύσετε ένα κέικ με ζαχαρόπαστα.

Για να ντύσετε το κέικ “ζυμώστε” την ζαχαρόπαστα μέχρι να γίνει λεία χωρίς όμως να την κουράσετε. Ανοίγετε με τον πλάστη σε κυκλικό σχήμα προσπαθώντας να διατηρήσετε τη συμμετρία σε πάχος και διάμετρο. Για να μην σας κολλήσει στον πάγκο χρησιμοποιήστε (με μέτρο) άχνη ζάχαρη ή νισεστέ. Μια καλή επιλογή είναι το βούτυρο crisco ή μια αντικολλητική επιφάνεια.

Απαιτούμενη ποσότητα

Ανάλογα τη διάμετρο και το ύψος του κέικ σας θα χρειαστείτε και την ανάλογη ποσότητα. Ενδεικτικά για μια μικρή τούρτα με διάμετρο 15 εκατοστά και ύψος 10 εκατοστά θα χρειαστείτε μισό κιλό ζαχαρόπαστα. Βέβαια θα πρέπει να λάβετε υπόψιν ότι η απαιτούμενη ποσότητα εξαρτάται από την εμπειρία σας, το πάχος που θα ανοίξετε τη ζαχαρόπαστα και την ποιότητα της ζαχαρόπαστας.

Για να βάλετε τη ζαχαρόπαστα στο κέικ προτιμήστε να τη σηκώσετε με την βοήθεια του πλάστη. Μόλις την ακουμπήσετε στο κέικ, “ασφαλίστε” την πάνω στο γλυκό. Χαϊδέψτε με απαλές, κυκλικές και καθόλου απότομες κινήσεις, την ζαχαρόπαστα πάνω στην επιφάνεια του γλυκού με τη βοήθεια ενός εργαλείου λείανσης (smoother). Όσο εξοικειώνεστε με τη διαδικασία  θα μπορείτε να σταθεροποιήσετε τη ζαχαρόπαστα απλά με το χέρι σας. Να θυμάστε πάντα ότι θέλουμε απλές και μαλακές κινήσεις. Μια απότομη κίνηση μπορεί να σκίσει τη ζαχαρόπαστα.

Στη συνέχεια καθαρίστε την ζαχαρόπαστα που περισσεύει στη βάση της τούρτας με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή μιας σπάτουλας. Ιδιαίτερη προσοχή να μην τραβήξετε απότομα ή σκίσετε την ζαχαρόπαστα.

Διακόσμηση και συντήρηση

Μπορείτε να κολλήσετε τα σχέδια που φτιάξατε από ζαχαρόπαστα χρησιμοποιώντας λίγο νερό ή βρώσιμη κόλλα. Ενδεχομένως να χρειάζεται να κρατήσετε λίγο με τα δάχτυλα σας τα σχέδια στα πλαϊνά της τούρτας μέχρι να σταθεροποιηθούν. Εφόσον η βάση σας είναι κέικ δε θα χρειάζεται ψυγείο, ωστόσο η γέμιση που θα έχετε επιλέξει επηρεάζει τη διάρκεια που θα αντέχει εκτός ψυγείου και φυσικά σημαντικό ρόλο παίζουν η εποχή και οι καιρικές συνθήκες.

Μην ξεχνάτε ότι η ζαχαρόπαστα είναι στην ουσία ζάχαρη, και η ζάχαρη δεν συμπαθεί την υγρασία!

 

Tip: Στο βιντεάκι της Cupcake Jemma μπορείτε να δείτε βήμα βήμα τη διαδικασία στησίματος και επικάλυψης της τούρτας σας