Οι αγαπημένοι ήρωες και κάθε είδους θέμα, μπορεί πλέον να διακοσμήσει τα γλυκά σας χάρη στη βρώσιμη εκτύπωση. Η βρώσιμη εκτύπωση γίνεται σε εκτυπωτή όπως η κανονική εκτύπωση μόνο που το φύλλο δεν είναι χαρτί αλλά από βρώσιμα υλικά, βάφλα ή ζαχαρωτό, και τα μελάνια κατάλληλα για κατανάλωση.

Στην αγορά κυκλοφορούν κασέτες με βρώσιμο χρώμα συμβατά με εκτυπωτές Canon. Επίσης υπάρχει μελάνι σε συσκευασία λίτρου για εκτυπωτές που παίρνουν χύμα μελάνι.  Τα ζαχαρωτά φύλλα δίνουν ένα πιο αξιόπιστο και ανθεκτικό αποτέλεσμα ενώ τα φύλλα βάφλας είναι πιο οικονομικά. Οι επιλογές στα βρώσιμα φύλλα είναι σε δύο διαστάσεις: Α4 και Α3.

Το αποτέλεσμα της εκτύπωσης δεν θα είναι 100% αντίστοιχο μιας εκτύπωσης με χημικά σε χαρτί καθώς μιλάμε για βρώσιμα χρώματα και βρώσιμο φύλλο. Επομένως ενδέχεται να έχει μια μικρή χρωματική απόκλιση.  Ο εκτυπωτής πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά με βρώσιμα μελάνια εξαρχής! Σε περίπτωση που περάσει χημικό μελάνι θα πρέπει να ξέρετε πως οι κεφαλές δεν καθαρίζουν.

Μετά την εκτύπωση αφήστε το φύλλο να στεγνώσει και αν δε χρησιμοποιηθεί άμεσα τότε συσκευάστε το σε διάφανο σακουλάκι ώστε να μην ξεραθεί.

Εάν έχετε εκτυπώσει σε ζαχαρωτό φύλλο, τοποθετείτε απευθείας πάνω στο γλυκό αφού αφαιρέσετε το διάφανο φύλλο. Καλό είναι να το τοποθετήσετε τελευταία στιγμή στο γλυκό σας καθώς αν μείνει αρκετή ώρα σε ζεστό περιβάλλον ή αν εκτεθεί στην υγρασία του ψυγείου, ενδέχεται να ζαρώσει ή να αλλοιωθούν τα χρώματα. Εάν έχετε επικαλύψει την τούρτα με ζαχαρόπαστα ενδεχομένως να χρειαστείτε ελάχιστη ποσότητα νερού ή βρώσιμης κόλλας για να το σταθεροποιήσετε. Πάνω σε σαντιγύ ή βουτυρόκρεμα το τοποθετείτε χρησιμοποιώντας piping gel κάτω απ την εκτύπωση για να την προστατέψετε από την υγρασία της κρέμας.

Προσωπικά στη βουτυρόκρεμα τοποθετώ το φύλλο απευθείας. Έχω δοκιμάσει να αφήσω το cupcake και εντός και εκτός ψυγείου για μια μέρα και η εκτύπωση έμεινε απόλυτα σταθερή. Όσον αφορά τούρτα με ζαχαρόπαστα (με γέμιση κέικ και μους σοκολάτας) έβαλα την εκτύπωση απευθείας πάνω στη ζαχαρόπαστα χωρίς να χρησιμοποιήσω κάποια κόλλα ή νερό και η εκτύπωση έμεινε στη θέση της ακόμα και μέσα στο ψυγείο (για περίπου 3-4 ώρες).

Έχει τύχει ωστόσο η βρώσιμη εκτύπωση να ζαρώσει πάνω σε γλυκό, αυτό συνέβη σε τούρτα που έμεινε 6 ώρες σε χώρο με πολύ κόσμο και θέρμανση. Όσο πειραματίζεστε με τα υλικά σας τόσο θα βρίσκετε τους τρόπους και τις τεχνικές που σας ταιριάζουν καλύτερα.

Tip: Όσο πιο καλή είναι η ανάλυση της προς εκτύπωση φωτογραφίας, τόσο πιο καλό θα είναι το αποτέλεσμα στο βρώσιμο φύλλο